Reggaeton zelf maken. Leer reggaeton produceren

Je eigen reggaeton muziek maken? Dat is niet zo moeilijk als dat je misschien denkt. Hieronder leggen we je uit hoe jij kunt beginnen met reggaeton muziek produceren. En leggen we stap voor stap uit hoe je je eerste reggaeton beat maakt.

Wat is reggaeton?

Reggaeton is een muziekstijl afkomstig uit Latijns-Amerika. Vanuit Panama en Puerto Rico groeide deze stijl ontzettend in populariteit en is inmiddels een veel geluisterd genre over de hele wereld.

Reggaeton is een mengsel die verschillende muzikale invloeden kent zoals Caribische muziek, reggae, dancehall en hiphop. De muziek werd vaak gecombineerd met rappen in het Spaans maar tegenwoordig is er reggaeton in vrijwel elke taal te vinden.

Toen dit genre in opkomst was waren de artiesten voornamelijk mannelijk. Maar tegenwoordig breken er steeds meer vrouwelijke talenten door. Hieronder vind je enkele van de populairste Reggaeton-artiesten 

Daddy Yankee  –  “Con Calma”

J balvin & Rosalía  –  “Con Altura”

Farina & Maluma  –  “Asi Asi”

 

Hoe maak je de beat? 11 Tips voor het maken van een reggaeton track 

Ondanks dat de beats die in reggaeton muziek geproduceerd worden vaak eenvoudig klinken, vergt het toch oefening en creativiteit om die echte reggaeton sound te krijgen die iedereen aan het dansen en zingen zet. 

 

1. Wat zit er in zo’n track?

Gebruik rauwe beats, een diepe bas, verschillende variaties aan snares en werk dat af met percussie. De meestgebruikte instrumenten in reggaeton-tracks zijn strijkers, piano/klavecimbel, gitaar/flamencogitaar.

2. Maak muziek om mensen te laten dansen

Reggaeton muziek wordt gemaakt om op te dansen, in Latijns-Amerika staat niemand stil als deze muziek aanstaat. Zorg er dus voor dat jouw track de dansvloer laat trillen en laat dansen, de sub-bas is hiervoor heel belangrijk!

3. Less is more, keep it simple!

Hou het simpel, en zorg dat je je track niet vult met rommelige geluiden die er niet perse inpassen. Op deze manier blijft je track schoon en komt de groove het beste op de mensen over.

4. Simpele reggaeton-beat 

De meeste simpele reggaeton-beat heeft een kick op elke kwartnoot, met snares op de 16e noten 4, 7, 12 en 15. Vervolgens voeg je een sub-bas toe op kwartnoten 1 en 3 en hats op alle vier kwartnoten. Nu heb je een mooi beginpunt te pakken. Wil je wat meer variatie creëren, vervang de hats dan voor een snare of rimshot en voeg wat extra 16e noten toe om het een andere feeling te geven.

5. Bar wissel

Door te wisselen tussen verschillende bars van acht maten hou je de luisteraar geïnteresseerd. Zorg wel dat je de overgangen van deze verschillende stukken aanduid met een fill die je maakt met de geluiden die je reeds in je track hebt gebruikt.

6. Downbeat tom

De downbeat óf op de kwartnoten 1 en 3 krijgen meestal een accent, dit wordt gedaan met een lage tom. Zoek hiervoor een tom sample die het beste in je beat past en het juiste gevoel geeft.

7. Latin gevoel

Als je goed luistert hebben reggaeton tracks altijd een bepaalde latin gevoel in de harmonieën die gebruikt worden. Dit kun je krijgen door ze goed hoorbaar te maken en een herkenbaar herhalend patroon te maken. Door het patroon van de bas met anderen geluiden te verdubbelen kun je dit effect vergroten.

8. FX

Door het toevoegen van bepaalde effecten die veel gebruikt zijn in dit muziek genre, kun je gemakkelijk de typische sound van reggaeton krijgen. Hierin zitten vaak explosies of bijvoorbeeld geweerschoten. Maak de geluiden kort en laat ze opgaan in de mix door het gebruik van effecten. 

9. Drop

Het maken van de drop in een reggaeton track is een soort overgang van twee delen van je nummer. Zo ga je van een couplet over in de drop van het refrein. Haal voor de drop de meeste elementen uit je nummer weg zodat het effect van de drop het grootste is. Op het moment dat het refrein begint breng je alles terug zodat je iedereen aan het dansen krijgt.

10. Variatie

Om je track interessant te houden is het belangrijk om om de 8 of 16 bars je snare geluiden te vervangen voor een andere iets meer gedemptere snare of een ander geluid naar keuze. Zorg dat wanneer de ‘drop’ komt je altijd weer terug valt op je originele snares die door dit effect extra impact krijgen.

11. Vocalen & Rap

Is naast de beat het belangrijkste in de reggaeton stijl. Er wordt bijna altijd wel gezongen of gerapt. Het belangrijkste om je track tot een succes te brengen is dat je zorgt voor een goede hook. Dit is het stukje tekst of melodie die de aandacht trekt voor je nummer. Dit is vaak ook wat bij mensen in hun hoofd blijft hangen. Erg belangrijk dus!

 

 

En dat is hoe reggaeton word gemaakt. Succes en wanneer je vragen hebt stuur ons gewoon een berichtje. Wij staan altijd klaar om te helpen, of om feedback te geven op jouw eigen producties.

reggaeton muziek maken