Zelf dj muziek maken. Leer muziek produceren

Je eigen muziek maken? Dat noemen we tegenwoordig ‘muziek producen’. Dit kun je helemaal zelf! We leggen jou precies uit waar je op moet letten en waar je kunt beginnen wanneer zelf dj muziek maken is wat jij wil. 

Eigen dj mix maken

Of je nu optreed voor duizenden mensen óf alleen thuis op zolder gaat DJ’en, muziek zul je altijd nodig hebben om een goede mix te maken. Er zijn verschillende manieren om aan de tracks te komen die je wil draaien. Vroeger was de meest voorkomende manier het kopen van muziek die gemaakt werd door een producer in zijn studio.

Tegenwoordig zijn de meeste DJ’s echter zelf degene die de muziek maken. Vroeger had je hele dure apparatuur nodig om een nummer te maken, maar tegenwoordig kun je praktisch met elke desktop computer of laptop doen.

De computerprogramma’s waar de muziek mee geproduceerd wordt noemen we een DAW (Digital Audio Workstation).  

In een DAW kun je tracks produceren, je eigen muziek opnemen, bewerken en vervolgens omzetten naar een heel nummer in de vorm van een .mp3 of .wav. WAV is van veel hogere kwaliteit dan een mp3. Dit betekent simpelweg dat hij beter klinkt wanneer je hem afspeelt.

Veel mensen gebruiken een DAW ook om een mix te maken of een podcast op te nemen. Nadat je het hebt opgenomen kun je het gemakkelijk bewerken. Zo kun je mogelijke foutjes eruit halen en het geluid optimaliseren, zodat het allemaal goed klinkt.

DJ muziek maken programma (daw)

Tegenwoordig zijn er vele verschillende programma’s om mee te produceren. Met een DAW kun je gemakkelijk je eigen muziek opnemen, bewerken en creëren.

Er zijn honderden van die programma’s te vinden waar een dj zijn muziek mee kan maken. Sommigen zijn gratis maar andere kunnen ontzettend duur zijn.

Welke daw wordt het meest gebruikt in 2020?

Afhankelijk van welke muziek genre je wilt maken kun je een goede keuze maken welk programma er het best bij jou past.

Zo is Pro Tools het meest geschikt voor het opnemen van live muziek. Maar voor het creëren van elektronische muziek kun je beter voor Ableton Live kiezen. 

Logic Pro zit daar een beetje tussen in, maar is het alleen mogelijk om deze software te gebruiken op een Apple Mac computer en niet op Windows.

FL Studio was eerst alleen geschikt voor Windows gebruikers, maar is nu ook te gebruiken op een Mac.

Onze voorkeur gaat uit naar Ableton Live 10, waarom dit de beste en meest gebruikte daw is, lees je hier. Daarnaast vindt je in het artikel ook een link om Live 10 gratis uit te proberen. 

Eigen liedje maken als dj

Wat jij op je kamer of in je studio maakt, zal straks door jou of een andere DJ worden Wanneer je een eigen liedje wilt gaan maken moet je nadenken over de volgende dingen:

  • Besluit welk genre elektronische muziek je graag wilt produceren. Binnen de elektronische muziekscene zijn er veel verschillende stijlen waaruit je kunt kiezen. Zo is er bijvoorbeeld: electro house music, trap, house, techno, deep house, disco. Welke stijl je ook kiest, het is belangrijk dat je deze goed bestudeerd. Ga eens luisteren of je de elementen en instrumenten kun onderscheiden die er in je favoriete muziek gebruikt worden.

     

  • Je kunt natuurlijk als je dit aandurft, ook zelf een nieuw genre maken. Dit is echter heel erg moeilijk en wellicht kun je beter eerst wat ervaring met andere genres krijgen.

     

  • Doe onderzoek naar de artiesten en producers in jouw genre. Dit helpt je, om de van start te gaan met het schrijven van je eerste nummer. Doe onderzoek naar de meest relevante artiesten in het door jouw gekozen genre. Hoe zijn deze bekende artiesten begonnen, hoe maken zij hun eigen muziek en wat inspireerde hen om te beginnen met het zelf produceren van hun eerste track. 

     

  • Een aantal voorbeelden: Martin Garrix, Alan Walker, The Chainsmokers, Diplo, DJ Snake, Skrillex of misschien Marshmello.

 

Muziek produceren

Nu je je programma gekozen hebt en besloten hebt in welk genre je je muziek gaat maken. Is het tijd om je muziek te gaan produceren. Natuurlijk wil je meteen aan de slag, maar het is goed om even goed te onderzoeken hoe producers precies werken. En te kijken wat het beste werkt. 

Daw leren kennen

Neem even de tijd om te leren hoe je gekozen digital audio workstation werkt. Op youtube zijn duizenden tutorials te vinden om hiermee aan de slag te kunnen. En al snel zul je zien dat jij op weg bent om je eigen nummers af te maken.

Maken van je eerste beats

De meeste beginnen vaak met het maken van een korte beat, die ze loopen. Begin met het programmeren van een beat, daarna kun je ook wat noten aan toevoegen. Je kan de ritmes en noten met de muis in klikken of door ze in te spelen met behulp van een MIDI keyboard. Als je de piano beheerst is dit handig, maar dit is absoluut geen vereiste.

Arrangement

Alle muziek is opgebouwd in verschillende delen. Je kunt het zien als een van reis door je nummer, van start tot einde. Het opstellen en in de juiste volgorde zetten van deze onderdelen noemen we arrangeren. Hieronder zie je de meest voorkomende onderdelen van een track en wat ze kenmerkend maken.

 

  • Intro is het begin van je nummer, dit stuk heeft vaak nog niet veel elementen, bestaat vaak uit wat simpele beats en loops en wordt gebruikt om een nummer rustig in te kunnen mixen. 

     

  • Breakdown ook bekend als een ‘break’, is een muziekterm waarmee het stuk in je track wordt bedoeld waarin alles even stil valt. Een soort van korte pauze, hierin zijn minder instrumenten te horen dan in de drop. De beat valt een beetje weg en een melodie komt vaak naar voren in dit gedeelte. 

     

  • Build up gebruik je als het opbouwende deel van de breakdown zien. Deze buildup bouwt op, door het gebruiken van herhalende ritmes of loops en gebruik van effecten. Die uiteindelijk eindigen in de drop. 

     

  • Drop

    is het moment waarop de track zijn hoogtepunt bereikt. Hij klinkt hier het hardste en bevat de meeste energie. Dit is het moment dat het publiek en de DJ vaak helemaal uit hun dak gaan en staan te springen. Op festivals wordt dit gevoel ondersteund met een licht show en special effects zoals vuur en of rook! 

Elke nummer is anders, je hoeft je niet perse aan een bepaalde song structuur te houden. Maar de meest voorkomende structuur van een dance track ziet er ongeveer als zo uit:

hoe maake je zelf dj muziek, de structuur van een dance track

Mixen

Wanneer je het arrangement af hebt is het tijd om de balans tussen alle verschillende geluiden en instrumenten goed te laten klinken. Zodat wanneer je het resultaat live gebruikt en gaat draaien, de audio mooi uit de boxen komen.

Masteren

Is het laatste process van het maken van een nummer.  Door je nummers te masteren corrigeer je de onjuistheden die zich in de mix bevinden. Je werkt aan het stereobeeld en het volume, zodat je nummer overal waar je het wilt afspelen even hard klinkt. Veel artiesten laten het masteren door een masterings engineer doen. Maar met behulp van wat online guides en video’s kun je het ook zelf een poging wagen.

Muziek produceren software

Plug-ins

Elk digitale audio workstation heeft ingebouwde software-instrumenten en effecten. Deze worden ook wel VST of een AU (voor mac) genoemd. Deze plug-ins kun je gebruiken om de gewenste geluiden te maken. Zo kun je het geluid van een piano, synthesizer of welke geluid dan ook tevoorschijn toveren in je computer. 

Hoewel er standaard al wat plug-ins in je software zitten, is het mogelijk om extra plug-ins te kopen. Er zijn vele verschillende types met allemaal een eigen functie en sound, waardoor het mogelijk is om elke gewenste sound te vormen.

Samples

Een sample is simpelweg een klein audiofragment die gebruikt kan worden als bouwsteen voor jouw track. Online zijn er vele samples te koop, veel artiesten hebben hun eigen sample packs. Een sample pack is een verzameling samples die bestaat uit een one-shots en loops. Wanneer je deze aanschaft mag je die vrij gebruiken in je eigen producties. 

Gratis samples, die zijn online op veel plekken te vinden. Vaak is het wel zo dat de kwaliteit daarvan iets minder is. Dit betekend dat je iets meer tijd moet besteden aan het goed laten klinken van de samples met effecten en de slechte samples er uit moet sorteren.

Gratis samples, die zijn online op veel plekken te vinden. Vaak is het wel zo dat de kwaliteit daarvan iets minder is. Dit betekend dat je iets meer tijd moet besteden aan het goed laten klinken van de samples met effecten en de slechte samples er uit moet sorteren. Je kunt dit ook gebruiken om je eigen samples te maken met behulp van software.

VST’s

Bij elke geluidsbron die als sample opgenomen is en voor het grootste gedeelte bedoeld is om terug te slaan in een nummer, spreekt men van een one-shot. Dit kan bijvoorbeeld de sound van een snaredrum zijn, teefje of gong.

Loop

Een loop is bijna hetzelfde als een sample maar dan is het geluid wel geschikt om als bouwsteen te dienen in een nummer. Dit is dan ook vaak één van de snaren van een populaire drum machine, zoals de Roland TR-808.

Drumcomputers

Een VST of plugin waarmee je over het algemeen niet alle basiselementen van je drum track kunt maken zoals bijvoorbeeld hihats en toms. Het voordeel daarvan is dat je exact kunt bepalen wat voor geluid eruit straalt en dat het geheel erg gelijkmatig is qua volumeniveau.

Keyboard

Een keyboard is eigenlijk een voorloper op de moderne drumcomputers en samples. Doordat het instrument op keyboards bestaan die laten samenspelen, wordt het mogelijk om lekker in je flow te komen als muzikant wanneer je gebruik maakt van loops en samples. Dit zorgt er voor dat je gehele nummer lekker in elkaar zit. Ieder toetsenbord bevat standaard, of kan aangeschaft worden met behulp van VST’ meerdere geluiden en drumsamples.

Sampler

Een sampler is een voorloper op de VST’s die hiervoor beschreven zijn. Deze wordt daarom vaak als instrument gebruikt in live-opstellingen waar iemand hele nummers speelt met behulp van samples en effecten. Dit word dus gezien als een tussenvorm tussen keyboard en VST.

Geluidskaart Eigenlijk vergelijkbare technologie als je computer moederbord, maar dan specifiek benaderd voor audio signalen. Een goede geluidskaart is niet alleen belangrijk voor mastering maar ook voor het productie proces. Een slechte geluidskaart kan gerelateerd zijn aan een slecht stereobeeld of te hoge of lage volumes. Hierdoor klinkt je nummer niet mooi en ongelijkmatig.

Eigenlijk zou iedere artiest eigenlijk een aparte monitor moeten hebben met behulp waarvan ze hun geluiden kunnen horen, in plaats van de standaard speakers die op elke pc of laptop staan. Dit klinkt namelijk vaak heel anders dan hoe het nummer er uiteindelijk moet komen te klinken als je het op de radio hoort, of live zou spelen bij een optreden.

Opbouw van een nummer Eigenlijk bestaat er geen regel hierin, dat bepaalt jezelf. Vaak wordt er wel gebruik gemaakt van MIDI tracks (verschillende geluiden die geïmporteerd/geklank) worden en audio tracks (geluidssamples). Wat dus ook wel vaak voorkomt is dat je eerst alle MIDI tracks maakt en dan pas de geluidskaart inschakelt om ze op te nemen, die dan worden gezien als audio tracks.

MIDI-track/geluidssample Dit klinkt hetzelfde als een geluidskaart! Je kan er mee werken net zoals met je normale toetsenbord of drumcomputer. Deze kan je importeren vanuit je computer, samplers of keyboards. Dit bestaat uit MIDI noten (verschillende tonen) en geluidssamples (die verschillende samenstellingen hebben en spelen op verschillende toetsen).

Eigenlijk is een audio-track niet meer dan een geluidsopname. Dus wanneer je bijvoorbeeld een nummer maakt en je sample word gehaald uit een opgenomen drum track, dan zal deze in de beginfase bestaan uit MIDI noten om vervolgens over te gaan tot geluidssamples. Eigenlijk is er gezien als in plaats van slechts één geluid in je nummer te hebben, je dit nu hebt kunnen uitbreiden met meerdere geluidsdelen.

Ontvang gratis DJ & Producer tips