DJ Skills verbeteren

 

Net zoals praktisch elke skill. Is een DJ worden niet iets wat je in een dag doet. Maar wanneer je precies weet waar je aan moet werken om de beste te worden, groeien je kansen op succes enorm!

Nu we toch thuis zitten tijdens de corona lockdown kunnen we wel aan onze skills werken!

In ons artikel over “DJ worden, waar begin ik?”, behandelde we al een aantal punten met betrekking tot dit onderwerp. In dit artikel breiden we verder uit aangezien deze niet alleen gericht is op beginnende DJ’s maar ook voor degene die er al langer mee bezig zijn.

Heb plezier in wat je doet, volg deze tips (of een aantal ervan) en binnen no time zul je zien dat je skills verbeteren en je een betere DJ wordt.

Onderaan deze pagina vind je een video met nog 20 extra tips!

Onze 8 stappen om een betere DJ te worden:

 

 1. DJ in het openbaar :

  Je ziet jezelf al helemaal staan. Volle zaal, mensen die uit hun dak gaan en dat allemaal omdat jij zo lekker staat te draaien. Maar, dat gaat wel erg spannend zijn. Hoe gaan mensen reageren op de muziek? Je draaikunsten? Hoe creëer je sfeer? Dat zijn allemaal dingen waar je maar op 1 manier achter kan komen en dat is zoveel mogelijk draaien voor publiek! Je komt erachter waar het publiek enthousiast van wordt, je leert om te gaan met de spanning en zo word je elke keer beter.

 2. Leer hoe je moet phrase matchen:

  Je hebt je tracks goed gemixt, fantastisch! Wat is de volgende stap? Phrase matchen, tracks zijn opgebouwd uit phrases en als je die ook weet te matchen met elkaar zal de kwaliteit van je mixen enorm verbeteren.

 3. Neem altijd je sets op:

  Een essentieel item waar je zelf vaak niet op over nadenkt. Op het moment dat je staat te draaien hoor je van alles, je weet wat je goed doet, je voelt wat je minder goed doet, maar als je klaar bent weet je dat dan nog steeds zo goed? Waarschijnlijk niet, dus bij deze de gouden tip om elke keer als je draait je set op te nemen. Je voelt op dat moment meer druk om te presteren, want je kan het daarna gaan posten en het belangrijkst als je klaar bent kun je terug gaan luisteren. Doe dit ook! Luister terug wat je goed deed en luister wat er minder goed ging, je gaat verstelt staan hoeveel je van jezelf kunt leren.

   

 4. Deel je sets: 

  Als je de set hebt opgenomen en je bent tevreden of redelijk tevreden kun je er van alles mee doen. Er zelf van leren is het begin, maar zorg ook dat andere mensen het kunnen horen. Soundcloud is een app waar mensen hun liedjes en sets gratis op kunnen zetten en mensen kunnen het gratis luisteren. Op deze manier word je bekender en kunnen mensen horen wat je maakt en wat je stijl is. Als je nog weinig of geen volgers hebt is het ook slim om je account te promoten. Zet het op je Instagram of Facebook dat je een nieuwe set hebt gepost. Vraag je vrienden dat ook te doen, want hoe meer mensen het horen, hoe bekender je wordt en hoe sneller je een bekendere en betere dj wordt! 

   

 5. Wordt een DJ criticus:

  Een goede dj worden leer je niet alleen van jezelf, maar ook van anderen. Je leert ontzettend veel van hoe andere mensen draaien. Dingen zoals hoe ze effecten gebruiken, hoe ze de overgangen doen en hoe ze een set goed maken. Luister kritisch naar sets van andere dj’s, kijk wat je goed vindt, kijk wat je niet goed vindt en schrijf dit vooral ook op. Zo onthoud je wat je geleerd hebt en kun je dit verwerken in je eigen dj carrière. 

   

 6. Noteer al je ideeën:

  Iedereen maakt het mee. Je hebt het beste idee ooit of je hebt heel veel inspiratie om iets te maken. Heerlijk gevoel is dat. Minder heerlijk is als je de volgende dag, of een uur erna tijd hebt om het uit te werken en je geen idee meer hebt wat je idee was. Dus de gouden tip: schrijf het op! Klinkt heel simpel, maar weet zeker dat meer mensen als alleen ik hier tegenaan lopen.

   

 7. Oefen elke dag:

  Je weet wat ze zeggen: oefening baart kunst. En geloof me, dat is echt. Je begint een goede dj te worden door de draaitafel heel goed te kennen. Door elke dag te oefenen leer je het instrument steeds beter kennen en even belangrijk, je gaat je eigen stijl ontwikkelen. Wat vindt je vet, wat voelt goed en je leert de muziek voelen. Dj worden is een kwestie van gewoon doen, jezelf neerzetten en er super veel tijd in steken. Daarom is dit denk ik de beste beginnende dj tip. Je komt er niet zomaar, oefen, ga ervoor en laat vooral ook zien dat je ervoor wilt gaan. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om DJ les te volgen of een DJ workshop

   

 8. Niet teveel van het goede:

  Tuurlijk is het leuk al die soundeffects. Ze geven net dat beetje extra aan je set en klinken vaak super. Maar overdrijf niet! Als je de effecten te vaak gebruikt wordt het irritant en gaat het ten koste van de muziek. Want uiteindelijk draait het om de kwaliteit en de vibe van de muziek en dat kan wegvallen als er te veel effecten worden gebruikt. Luister maar eens naar sets van mensen en let goed op de effecten die worden gebruikt. Je zal duidelijk horen hoe de dj het hebben ingezet en hoe je het ervaart. 

Dus hoe word je een dj? Hou je aan deze tips, maar vooral geniet van de muziek en de tijd die je erin steekt, dan word je vanzelf een betere dj en kun je er nog meer van gaan genieten!